Ocena brak

Co to jest wstrząs anafilaktyczny?

Autor /Rawin Dodano /31.01.2012

Najpoważniejszą konsekwencją reakcji alergicz­nej na orzechy jest wstrząs anafilaktyczny, który może wystąpić po spożyciu białka ryb i skorupia­ków. Wstrząs anafilaktyczny może pojawić się tak­że u osób cierpiących na inne rodzaje alergii, na przykład uczulonych na jad pszczół i os oraz pro­dukty zawierające lateks, na przykład smoczki i zabawki dla niemowląt. Wstrząs anafilaktyczny (anafilaxis) może być niebezpieczny dla życia. Najczęściej występuje w wyniku kilku reakcji na określony alergen, rzadko po jednorazowym kon­takcie z substancją alergizującą. Wstrząsu anafilaktycznego nie należy lekceważyć, wymaga on natychmiastowej interwencji medycznej. Podczas ataku we krwi pojawiają się substancje chemiczne, które rozszerzają naczynia krwionośne i zwężają drogi oddechowe. Chory ma trudności z oddycha­niem, a do jego mózgu nie dopływa wystarczają­ca ilość tlenu. Ciśnienie krwi gwałtownie maleje, pojawia się obrzęk szyi i karku, zwiększając nie­bezpieczeństwo uduszenia. Wstrząsowi może towa­rzyszyć obrzęk oczu, zaczerwienienie skóry i przy­spieszone tętno.

Jedynym sposobem opanowania niepożądanych reakcji, zwłaszcza wstrząsów anafilaktycznych jest unikanie kontaktu z alergenem. Chorzy zagrożeni wstrząsem powinni nosić przy sobie strzykawkę z adrenaliną i umieć zrobić sobie zastrzyk w razie przypadkowego kontaktu z alergenem.

Podobne prace

Do góry