Ocena brak

Chróścina jagodna, drzewo poziomkowe

Autor /Honorat1234567 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Krzew lub drzewo do 10 m wysokości z czerwono-brunatną korą. Liście skrętoległe, gęsto stojące, błyszczące, jajowate, nagie, skó-rzaste, ząbkowane, wiecznie zielone. Kwiaty zebrane w zwisające, 40-kwiatowe grona. U podstawy zielonka-wobiałej, mocnej, kulistej, wewnątrz owłosionej korony kwiatowej umieszczonych jest 5 małych, łuskowatych działek kielicha. Korona jest w dolnej części szeroka, zwęża się ku górze, a na końcu rozszerza tworząc 5 łatek. Wewnątrz korony zamkniętych jest 10 pręcików przyrośniętych do jej dna; są one u dołu rozszerzone i owłosione, otwierają się na szczycie dwoma dziurkami i mają ogonek. Za-lążnia górna, pięciokrotna.  

Siedlisko: Na kwaśnym podłożu w zaroślach typu makia lub lasach twardolistnych, na skalistych zboczach.

Rozmieszczenie: Obszar śródziemnomorski i Europa Zachodnia (wzdłuż wybrzeży Atlantyku) aż do Irlandii.

Okres kwitnienia: Od stycznia do marca.

Owoce: Brodawkowate jagody, o wielkości czereśni, w pełni dojrzałości zabarwiają się żywo czerwono i przypominają wielkie, jędrne poziomki. Średnica owocu do 2 centymetrów. W smaku są mączysto słodkie, rzadko jednak są spożywane na surowo. Stosuje się je do przyrządzania likierów i win owocowych.  

Uwagi ogólne: Owoce dojrzewają bardzo powoli i często pozostają na drzewie jeszcze w porze kwitnienia następnej generacji kwiatów. W korzystnych warunkach drzewo kwitnie już późną jesienią. Przetrwanie w makii, często pustoszonej przez pożary, drzewo to zawdzięcza wielkiej łatwości odrastania z odbitek korzeniowych. Gałązki i liście zawierają, jak u naszych dębów, dużo kwasu garbnikowego; dlatego używa się ich w garbarniach.

Podobne prace

Do góry