Ocena brak

Chrabąszcz kasztanowiec

Autor /Filip Dodano /29.01.2012

Wygląd: osiąga długość blisko 2,5 cm; jest nieco mniejszy od swego krewniaka ch. majowego. Kolec kuprowy jest u niego na końcu dość szeroki, tępo ścięty, a śródpiersie brązowawe, nieznacznie owłosione. Pokrywy są jaśniejsze i nie tak wyraźnie żeberkowane.  

Środowisko: jasne lasy, brzegi lasów, zwłaszcza w górach i na wrzosowiskach.

Występowanie: we wschodnich rejonach środkowej Europy, Alpy; często jego rozsiedlenie ma charakter wyspowy.

Liczebność: pomimo tego, że nigdzie nie jest rzadki, to nigdy też nie występuje aż w takich ilościach jak chrabąszcz majowy. Wydaje się jednak, że jego liczebność jest bardziej stabilna.

Rozród: podobnie jak chrabąszcz majowy również ch. kasztanowiec musi najpierw pobrać pokarm, nim przystąpi do rozrodu. Widocznie ma to związek z produkowaniem odchodów, które są niezbędne do zainfekowania pędraków symbiotycznymi mikroorganizmami, by w ich przewodach pokarmowych rozkładały na prostsze, przyswajalne składniki celulozę zawartą w tkankach korzeni, którymi się żywią. Być może zanik chrabąszcza majowego w naszych czasach został spowodowany stosowaniem środków ochrony roślin, niszczących florę jelitową pędraków, co nie pozostało bez wpływu na liczebność jego populacji.

Uwagi: rójka chrabąszczy jest dostosowana do pory roku, temperatury gleby i aktualnej pogody. Dlatego wylot odbywa się niemal zawsze w tym samym terminie, zwykle wówczas, gdy młode listowie jest już dostatecznie rozwinięte. Chrabąszcze żerują nocą. Rankiem dają się łatwo strząsnąć z drzew, gdyż są odrętwiałe. W związku ze stosunkowo znaczną masą ciała chrząszcze fruwają charakterystycznym, ukośnym lotem, wydając przy tym głośny buczący dźwięk.

Podobne prace

Do góry