Ocena brak

Chimery

Autor /Amiga Dodano /31.01.2012

Chimery spotyka się w wodach stref subpolarnych, umiarkowanych i tropikalnych. Zamiesz­kują głębie do dwóch tysięcy czterystu metrów. Z przodu pierwszej płetwy grzbietowej znajduje się kolec jadowy. Niezbyt dobrze pływają i stąd też godzinami mogą siedzieć na dnie oparte na płetwach i czatować na przepływające obok nich nieostrożne ryby i skorupiaki. Mają duże opalizujące i metalicznoniebieskie oczy, którymi mogą z daleka wykryć inne zwierzęta morskich głębin. W przedniej części głowy znajdują się liczne che­miczne i elektryczne receptory. Umożliwiają one chimerom odnajdywanie pokarmu i partnerów rozrodczych.
Chimery, tak jak rekiny, posiadają malutkie łuski, zwane ząbkami skórnymi. Otwór gębowy jest zaopatrzony w zęby zbudowane z płytek zę­bowych, dzięki którym chimery mogą rozgniatać pancerze skorupiaków i muszle mięczaków. Sa­mica składa dwa niezwykle duże jaja, mierzące od 15 do 25 cm, z których po trzech miesiącach wykluwają się młode osobniki.

Chimery należą do nadrzędu Holocephali -zrosłogłowe.

Jest ich 23 gatunki w 6 rodzajach.

Wielkość: 60 cm - 2,2 metra

Wśród nich: Przeraża (Chimaera monstrosa)

Do góry