Ocena brak

Charakterystyka mrówników

Autor /Bruno Dodano /06.10.2011

Mrowniki

Mrównik jest jednym z najdziwniejszych żyjących ssaków. Należy do rzędu Tubulidentata , którego jest jedynym przedstawicielem. Rząd ten obejmuje dwie rodziny, z których tylko jedna przetrwała do dzisiaj. Orycteropus afer jest jedynym żyjącym gatunkiem. Prawdopodobnie wywodzą się z Afryki od przodków ssaków kopytnych z paleocenu lub wcześniej /65 do 57 milionów lat temu/. Mrówniki wykazują pewne charakterystyczne dla saków prymitywne cechy anatomiczne i molekularne. Z tego powodu uważa się je za "żyjące ssaki kopalne".

Początkowo sklasyfikowane były razem z pangolinami i pancernikami bardziej na zasadzie podo-bieństwa niż pokrewieństwa.

Mrównik jest zwierzęciem średniej wielkości podobnym do świni. Ma masywne ciało o krótkiej szyi i łukowatym grzbiecie długi pysk, duże uszy i długi umięśniony ogon. Skóra jest jasna, gruba, pokry-ta rzadką szczeciną.

Ryjek mrówników składa się z dziewięciu do dziesięciu cienkich kości. Nozdrza mogą być zamyka-ne dzięki skurczom specjalnych mięśni, co uniemożliwia wchodzenie termitom i mrówkom do no-sa. Ma dobrze rozwinięte zmysły słuchu i zapachu, ale nie rozróżnia kolorów. Pokarm jest wsuwany do otworu gębowego na języku. Kończyny przednie są krótkie i silne, zakończone czterema pazu-rami, służącymi do kopania. Kończyny tylne maja pięć palców zakończonych pazurami.

W przeciwieństwie do innych ssaków zęby mrównika są podłużne i płaskie na szczycie, rosną stale i są pozbawione szkliwa i korzeni. Żołądek jest jednokomorowy, a kątnica, jak na ssaka owadożer-nego, duża. Odżywiają się również warzywami. Ich ulubionym miejscem przebywania są lasy i ob-szary pokryte roślinnością stepową i półstepową. W czasie poszukiwania pożywienia porusza się ruchem zygzakowatym w poprzek pasa o szerokości 30 metrów, wąchając cały czas ziemie. W ten sposób może przebyć od 10 do 30 kilometrów.

Mrówniki budują nory połączone tunelami.

Ciąża mrównika trwa ok. 7 miesięcy, po której rodzi się jedno młode ważące do 2 kilogramów i długości 55 cm z otwartymi oczami i dobrze wykształconymi pazurami. Młode po dwóch tygo-dniach towarzyszy matce w poszukiwaniu pokarmu i pozostaje z nią do następnego sezonu łę-gowego. Dojrzałość płciową osiągają w wieku dwóch lat.

Mrówniki są dobrymi pływakami. Rzadko obserwuje się je na wolności, ponieważ prowadzą nocny i samotniczy tryb życia.

Nory mrówników niszczą pola i stanowią zagrożenie dla pojazdów i galopujących koni.

Tubylcy polują na nie dla mięsa i skóry, z których produkują lekarstwa i amulety.

Podobne prace

Do góry