Ocena brak

Charakterystyka chwastów - Tobołki polne

Autor /Odys Dodano /05.10.2011

Thlaspi arvence L.

Roślina na polach uprawnych roczna, ozima lub jara, 5-45 cm wys., naga, o zapachu czosnku. Łodyga mniej więcej kanciasta, rozgałęziona. Liście dolne odwrotnie jajowate, na ogonkach; liście łodygowe siedzące, strzałkowate, zato-kowo ząbkowane. Kwiaty białe. Łuszczynki oskrzydlone na szczycie z wąskim wycięciem. Szypułki mniej więcej długości łuszczynek. Nasiona rudawo-brunatne, owalne, o powierzchni równolegle łukowato żeberkowanej (pomarszczonej), ok. 2 mm dł., 1,5 mm szer. i 1 mm grub. Kwitnie od IV do jesieni. - Roślina lecznicza i trująca.

Tobołki polne to pospolity chwast na glebach lżejszych i ciężkich zasobnych w wapno i próchnicę. Często masowo zachwaszczają zaniedbane łany okopowych, zasiewy zbóż jarych i ozimych. W ciągu lata wydają parę pokoleń, ich wschody pojawiają się po każdym wzruszeniu gleby. Nasiona leżą kilka lat w glebie nie tracąc zdolności kiełkowania.

Zwalczanie: dbanie o czystość ziarna siewnego, niszczenie siły kiełkowania nasion w pośladach, plewach i in. odpadach przed ich skarmianiem; niszczenie wschodów na podoranych ścierniskach oraz w zasiewach środkami mechanicz-nymi, chemicznymi i hormonalnymi; odchwaszczanie międzyrzędzi oraz pielenie rzędów okopowych i warzywnych.

Podobne prace

Do góry