Ocena brak

Bylica pospolita

Autor /florida Dodano /21.02.2013

Jest to roślina wieloletnia z rodziny Złożonych (Compositae), występująca w całej niemalEuropie z wyjątkiem krańców południowych. W Polsce rośnie pospolicie w całym kraju jakochwast, najczęściej na brzegach pól uprawnych, przydrożach, w rowach, pod płotami, na przychaciachi nieużytkach.

Bylica pospolita ma łodygi do 1,5 m wysokie, rozgałęzione, u dołu nagie, u góry wełnistoowłosione, często czerwono nabiegłe, gęsto pokryte dużymi liśćmi, głęboko pierzastodzielnymi,od góry ciemnozielonymi, od dołu biało owłosionymi. Kwiaty drobne, żółtawe lub czerwone,zebrane w niewielkie koszyczki do 5 mm długie, skupione na wierzchołkach pędów wduże, rozgałęzione wiechy.

Surowiec. Do celów leczniczych zbiera się od lipca do września zakwitające szczyty pędówbylicy pospolitej i suszy w suszarniach naturalnych w miejscach zacienionych i przewiewnych,otrzymując ziele bylicy pospolitej - Herba Artemisiae.Późną jesienią zbiera się korzenie tej rośliny i suszy w suszarniach ogrzewanych w temp. do 35°C. Otrzymuje się jako surowiec korzeń bylicy pospolitej - Radix Artemisiae.Podstawowe związki czynne. Skład chemiczny obu surowców różni się nieco. Ziele zawieraolejek eteryczny w ilości do 0,23%, a w nim są m.in. terpeny (np. kamfen, cyneol, borneol itujon), substancje goryczowe, związki żywicowe, kwasy organiczne, węglowodany i innezwiązki oraz sole mineralne.Natomiast w korzeniach znaleziono około 0,1 % olejku eterycznego, garbniki, związki żywicowe,węglowodan inulinę, trójterpen farnenol, sole mineralne i inne składniki. Brak substancjigoryczowej.Działanie. Ziele bylicy pospolitej pobudza wydzielanie soku żołądkowego i usprawnia trawienieoraz przyswajanie pokarmów. Obniża napięcie mięśni gładkich jelit i dróg żółciowychoraz ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy. Jednocześnie wzmaga wytwarzanie żółci przezwątrobę. W większych dawkach działa toksycznie na glisty jelitowe i owsiki oraz słabo moczopędnie,a także pobudza krwawienia miesiączkowe.Korzenie bylicy nie zawierają goryczy i nie mają wpływu na wydzielanie soku żołądkowego,wykazują natomiast działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, atakże łagodzą bóle neurogenne.

Działania niepożądane. Przetwory z bylicy pospolitej mogą pobudzać krwawienia miesiączkowe.Nie należy stosować ich zbyt długo ani przekraczać zaleconych dawek.Zastosowanie. Najważniejszymi wskazaniami do stosowania przetworów z ziela bylicy pospolitejsą nieżyty żołądka i jelit, niedokwaśność, wzdęcia, bóle epigastryczne wywołane skurczemmięśni gładkich przewodu pokarmowego, niedostateczne wytwarzanie żółci oraz jej zastójna tle atonicznym lub skurczowym. Zewnętrznie są wskazane do kąpieli w chorobie reumatycznej.Przetwory z korzenia bylicy pospolitej stosuje się jako środek zmniejszający lub znoszącystany skurczowe jelit oraz dróg żółciowych, zwłaszcza zwieracza wpustu przewodu żółciowegodo dwunastnicy, a także w skurczach i bólach brzucha, kolce jelitowej i wzdęciach u dzieci iosób w wieku podeszłym. Napary lub odwary usprawniają nieznacznie przepływ żółci dodwunastnicy i ułatwiają trawienie pokarmów.Olejek eteryczny znalazł zastosowanie jako środek zapachowy w produktach chemii domowej,do aromatyzowania mydła, płynów do zmywania, proszków do prania i innych.Przetwory. Napar z ziela bylicy pospolitej: 1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wody wrzącej,naparzać 15 min pod przykryciem, odstawić na 10 min i przecedzić. Pić 1-3 łyżki 2-3 razydziennie w nieżytach żołądka i jelit, niestrawności i braku łaknienia.

Odwar z korzenia bylicy pospolitej: 1 łyżkę rozdrobnionych korzeni zalać 11/2 szklankiwody wrzącej. Ogrzewać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 3 min. Odstawić na10 min i przecedzić. Pić 1-3 łyżki 2-4 razy dziennie między posiłkami jako lek przeciwskurczowyw chorobach przewodu pokarmowego i dróg żółciowych.Zioła żołądkowe: zmieszać po 20 g ziela bylicy pospolitej, ziela krwawnika, ziela tysiącznika,liści bobrka i kłączy tataraku. Zalać 1 łyżkę ziół 1 szklanką wody ciepłej i gotować powolipod przykryciem 3-5 min. Odstawić na 15 min i przecedzić. Pić 1-3 łyżki 2-4 razy dziennie na30 min przed jedzeniem jako środek pobudzający wydzielanie soków trawiennych, poprawiającytrawienie, zwiększający apetyt i przeciwdziałający wzdęciom.Zioła żółciopędne: zmieszać po 20 g ziela bylicy pospolitej, ziela szanty, ziela pięciornikagęsiego, liści mięty pieprzowej, owoców róży dzikiej i korzeni mniszka. Zalać 1 łyżkę mieszanki1 szklanką wody gorącej i gotować pod przykryciem 3-5 min. Odstawić na 15 min iprzecedzić. Pić 1/4-1/3 szklanki 2-4 razy dziennie miedzy posiłkami jako środek żółciotwórczyi żółciopędny.

Podobne prace

Do góry