Ocena brak

Burzyk północny

Autor /Maksym44 Dodano /26.01.2012

Wygląd: Trzy podgatunki (oprócz wymienionych jest jeszcze pacyficzny), które różnią się od siebie stopniem ubarwienia boków grzbietu i brzucha. Od innych, rzadszych petreli europejskich mórz, burzyk północny odróżnia się wielkością (długość ciała ok. 35 cm): jest tak duży jak śmieszka i trochę większy od gołębia miejskiego. Skrzydła długie i wąskie, w locie t/zymane nieruchomo. Dziób czarny.  

Środowisko: Poza okresem lęgowym przebywa na dalekim morzu niewidoczny od strony lądu. Od polowy marca aż do jesieni ptaki wracają do bardzo gwarnych i liczebnych kolonii lęgowych na skalistych wyspach, miejscami także na stałym lądzie.

Lęgi: Samiec i samica wspólnie wygrzebują norę lęgową głęboką do 1,5 m lub poprzestają na głębokiej szczelinie skalnej czy norze wśród głazów na wybrzeżu. Gniazda mają skąpą wyściółkę ze żdżbeł i ości, często jajo leży na gołej ziemi. Jest matowobiałe, ma do 6 cm długości, waży ok. 40 g. Brzydko cuchnie. Składane jest zwykle na początku maja, oboje rodzice zmieniają się przy wysiadywaniu co kilka dni. Po ok. 50 dniach, zwykle w połowie czerwca, wykluwa się pisklę, pokryte gęstym puchem. Jest ogrzewane jescze ok. 10 dni, a karmione przez 60 dni, zwykle raz dziennie. W dzień kolonia sprawia wrażenie opuszczonej, tylko w pobliżu nory można usłyszeć ciche, ochryple brzmiące tony. O zmierzchu powracają do kolonii dorosłe ptaki: wtedy rozbrzmiewają tam bzyczące, śpiewające i bulgoczące głosy. W końcu sierpnia rodzice odlatują na morze. Młode pozostają jeszcze 2 tygodnie w norze lęgowej.

Podobne prace

Do góry