Ocena brak

Budowa ludzkiego organizmu - UKŁAD POKARMOWY

Autor /kulfon12345 Dodano /05.10.2011

Przewód pokarmowy składa się z kilku części : jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądku, jelita cienkiego ( dwunastnicy, jelita czczego i krętego ) oraz jelita grubego ( kątnicy, okrężnicy o odbytnicy ) zakończonego otworem odbytowym. Przewód pokarmowy wraz z gruczołami dodatkowymi ( wątroba i trzustka ) oraz narządami pomocniczymi ( zębami i językiem ) tworzy układ pokarmowy człowieka.

Przewód pokarmowy zaczyna się w jamie ustnej, gdzie rozpoczyna się proces trawienia.

Pokarm znajdujący się w jamie ustnej zostaje rozdrobniony na mniejsze kawałki i przeżuty. Podczas żucia, w którym biorą udział zęby, mięsnie warg i policzków kurczą się, aby wspomóc działanie języka przesuwającego pokarm wewnątrz jamy ustnej. Wpada on do gardła. Stąd przesuwa się do przełyku.

Przełyk jest umięśnioną rurą, która na każdym z końców ma specjalne pierścienie mięśniowe, tzw. zwieracze. Na końcu przełyku znajduje się pierścień mięśniowy, zwany zwieraczem wpustu ( otworu prowadzącego do żołądka ). Żołądek jest workiem o kształcie liter "J" ( lub haka ), składającym się z wpustu, dna, trzonu i części odźwiernikowej z odźwiernikiem, prowadzącym do dwunastnicy. Każda z tych części jest funkcjonalnie wyodrębniona i wytwarza różne wydzieliny, uczestniczące w trawieniu. Żołądek ma błonę mięśniową składającą się z trzech warstw mięśni, które "ubijają" kawałki pokarmu i mieszają z sokiem żołądkowym. Skurcze mięśni żołądka kontroluje układ nerwowy, szczególnie nerw błędny, który czuwa także nad wytwarzaniem i wydzielaniem substancji trawiennych.

Żołądek jest wyjątkowym narządem człowieka. W jego błonie śluzowej znajdują się aż trzy typy komórek wydzielniczych: okładzinowe, główne i dodatkowe. Komórki okładzinowe wytwarzają ogromne ilości mocnego kwasu. Jest nim kwas solny, wspomagający trawienie białek, macerujący pokarm i zabijający bakterie. Jednak jego obecność stwarza pewne zagrożenie dla organizmu, gdyż w określonych okolicznościach wywołuje schorzenia - niestrawność i wrzody, gdy niszczy śluzówkę żołądka i powoduje powstawanie w niej ubytków.

Jedną z najważniejszych funkcji żołądka jest rozpoczęcie trawienia białek. Białka trawione są przez enzymy - protezy, wydzielane przez żołądek, trzustkę i jelito cienkie.

Gdy pokarm zostaje przekształcony do postaci miazgi pokarmowej, w środkowej części żołądka powstaje fala ruchów perystaltycznych, która przepycha miazgę w kierunku odźwiernika, czyli drugiego zwieracza żołądka, otoczonego pierścieniem mięśniowym, prowadzącego do dwunastnicy ( pierwszej części jelita cienkiego ).

Pokarm jest całkowicie strawiony dopiero w jelicie cienkim, następnej "stacji" układu pokarmowego i absorbowany przez jego ściany. Tutaj substancje odżywcze obecne w pokarmie rozpoczynają podróż do wszystkich komórek ciała. Produkty rozkładu białek - aminokwasy i rozkładu węglowodanów złożonych - cukry proste są wchłaniane do krwi, a produkty rozkładu tłuszczów - kwasy tłuszczowe - do limfy.

Podobne prace

Do góry