Ocena brak

Brzęczka

Autor /Natan Dodano /26.01.2012

Wygląd: Długość ciała 14 cm. Upierzenie bez plam; wierzch czerwonobrązowy podobnie jak u słowika: młode ptaki mają wierzch ciała ciemniejszy, a spód bardziej czerwonawy niż rodzice. Brzęczki żyją w ukryciu w największej gęstwinie roślin. Jedynie samce pokazują się czasem na wiosnę, gdy śpiewają na czubku jakiejś rośliny, lub gdy walcząc z sąsiadem, lecą ponad trzcinowiskiem. Śpiew zaczyna się kilkoma mlaśnięciami (dźwięk podobny do odgłosu pękających w błocie baniek powietrza), potem następuje monotonny trel na początku przytłumiony i wolny, szybko przechodzący w przenikliwy, jasny ton; czasem przypomina dźwięk popsutego dzwonka elektrycznego.

W maju i czerwcu samce śpiewają dniem i nocą, także w czasie największego upału; w lipcu można usłyszeć ich śpiew tylko rano lub wieczorem, w sierpniu jedynie od czasu do czasu. W szczycie godów samce śpiewają z czubka trzciny; otwierają szeroko dzioby, stroszą pióra na gardle i kręcą głowami raz w jedną, raz w drugą stronę, co bardzo utrudnia umiejscowienie śpiewaka. Przy najmniejszym zaniepokojeniu ptak rzuca się w dół; po jakimś czasie zaczyna nieśmiało śpiewać ponownie w gęstwinie, z każdą strofą wspinając się coraz wyżej, aby znowu zająć miejsce na szczycie trzciny.  

Środowisko: Zamieszkuje rozległe trzcinowiska, w których rosną również pałki wodne, sitowie i inne rośliny bagienne tworząc zwartą gęstwinę, w której nie mogłyby żyć inne trzci-niaki. Na terenach lęgowych muszą się znajdować otwarte lustra wody, a także wiklina. Brzęczki są ptakami wędrownymi; zimę spędzają na południu Morza Śródziemnego, w dolinie Nilu i na bagnach Eufratu.

Lęgi: Samca łatwo zauważyć, bo już w dniu powrotu śpiewa z ogromnym zapałem. 2-3 tygodnie później pary budują gniazda w kępie roślin lub w stercie suchych łodyg. Samiec przynosi leżące w wodzie liście trzciny długości do 25 cm, samica splata z nich gniazdo, które z zewnątrz jest luźno zbudowane i łudząco przypomina wiązkę zeszłorocznej trzciny.

Od góry niewidoczne, osłonięte źdźbłami chroniącymi przed deszczem; jest umieszczone ok. 30 cm nad trzęsawiskiem lub lustrem wody. Wysiaduje tylko samica, samiec przynosi jej pokarm. Okres lęgowy w południowej Europie od połowy kwietnia do czerwca, na północy od połowy maja do czerwca. Zwykle 2 lęgi w roku; w zniesieniu 5-6 jaj długości 20 mm, wysiadywanych przez 12-13 dni; pisklęta przebywają w gnieździe 12-14 dni.

Pożywienie: Delikatne owady, jak gąsienice, chruściki, muchówki, a także pająki.

Podobne prace

Do góry