Ocena brak

Brzana

Autor /Fabrycy Dodano /01.02.2012

Wygląd: silnie wydłużone, smukłe ciało o niemal prostej linii brzucha i tylko nieznacznie wypukłym grzbiecie. Ryjkowato wyciągnięty pysk z dolnym otworem gębowym, otoczonym grubymi, mięsistymi wargami; na brzegu szczęki górnej 4 wąsiki. Średniej wielkości łuski koliste, 55-64 wzdłuż linii bocznej. Płetwa grzbietowa z [11-J12 (najdłuższy, twardy promień na tylnej krawędzi drobno piłkowany), odbytowa z 8 promieniami. Zęby gardłowe trój-szeregowe 2.3.5-5.3.2.  

Ubarwienie: grzbiet brązowy do szarozielonego, boki jaśniejsze ze złotawym połyskiem, brzuch białawy, często czerwonawo opalizujący.

Długość: 30-50 (masa 0,5-2 kg), maksymalnie 100 cm i 15 kg.

Występowanie: w Europie od pd.-zach. Anglii przez Francję i obszary na północ od Pirenejów i Alp po Niemen i Dniepr na wschodzie oraz zach. część zlewiska Morza Czarnego na południu. W Polsce na obszarze całego kraju, jednak z powodu zanieczyszczenia w wielu rzekach obecnie zanika.

Środowisko: dobrze natlenione, czyste wody rzek o piaszczystym lub żwirowatym dnie (»kraina brzany«).

Tryb życia: stadnie żyjąca ryba przebywająca w ciągu dnia przeważnie w wartkim nurcie rzeki blisko dna.

Rozród: tarło od maja do lipca na płytko zanurzonych ławicach żwiru. Samica składa 3000-9000 jaj; rozwój zarodków trwa 10-15 dni.

Pokarm: drobne organizmy bentoniczne, ikra i w niewielkim stopniu pokarm roślinny.

Uwagi: ikra, a często i mięso brzany w okresie tarła, są trujące.

Podobne prace

Do góry