Ocena brak

Brodziec śniady

Autor /Lech Dodano /26.01.2012

Wygląd: W szacie godowej łupkowoczarny z delikatnymi, białymi plamkami na grzbiecie i skrzydłach. W locie widoczna biała, klinowata plama na kuprze, ostrym końcem zwrócona ku grzbietowi. Ogon w delikatne ciemne prążki. W szacie spoczynkowej wierzch ciemniejszy, spód jaśniejszy, brą-zowawoszary w białawe kropki. Nogi w szacie godowej czarniawoczerwone, w szacie spoczynkowej i młodocianej jasnoczerwone.

W ruchach i z postawy przypomina krwawo-dzioba, jest jednak od niego większy -30 cm, ale przede wszystkim smuklejszy i z dłuższymi nogami. Często pływa, a nawet ląduje na wodzie: unosi się na falach lekko jak korek. W ucieczce przed drapieżnymi ptakami nurkuje i zwykle ratuje tym życie. Wzlatując krzyczy głośno i melodyjnie wydając tylko jeden dźwięk „tjoit"; zawołanie ostrzegawcze brzmi „tick tick" powtarzane dopóty, dopóki nie minie niebezpieczeństwo.  

Środowisko: Nierzadki w tundrze krzewin-kowej i w lasotundrze w pobliżu północnej granicy lasów. Rak lęgowy bagnistych łąk i mokradeł. Poza okresem lęgowym przebywa nad jeziorami i stawami z mulistym brzegiem, także nad wodą słonawą i nad solniskami. Podczas przelotów wędruje wzdłuż wybrzeży i rzek. Nielicznie zimuje w zachodniej Europie i wokół Morza Śródziemnego, przede wszystkim jednak w Afryce, rzadko przekraczając równik.

Legi: Gniazdo umieszcza zwykle pod niskimi gałęziami karłowatych sosen lub u podnóża innych obiektów, które tyć może służą ptakom za drogowskaz. W zniesieniu 4 jaja; zwykle wysiaduje tylko samiec; niepokojony szybko opuszcza gniazdo. Okres lęgowy pod koniec maja i w czerwcu.

Pożywienie: Dzięki długim nogom poszukując pokarmu brodzi w głębszej wodzie niż jego krewniacy.

Podobne prace

Do góry