Ocena brak

Brodziec pławny

Autor /Lech Dodano /26.01.2012

Wygląd: Najmniejszy i najzgrabniejszy brodziec; długość ciała ok. 23 cm. Prosty, bardzo cienki dziób. W locie widoczny biały tył grzbietu jak u krwawodzioba; nogi wystają daleko poza koniec ogona. Skrzydła równomiernie ciemne, nogi oliwkowozielone, czoło i gardło białe. Bardzo ruchliwe, chętnie biegają po łanach pływających liści lub po plątaninie wodorostów, na których inne, cięższe brodźce nie utrzymałyby się. Głos brzmi przyjemnie, jest głośny, chociaż nie tak przenikliwy jak większych gatunków. W szacie zimowej ptak jaśniejszy niż w letniej. Na fotografii w zimowej szacie, w której możemy obserwować te ptaki podczas przelotu w Europie Południowej.

Środowisko: Brodziec pławny jest ptakiem lęgowym azjatyckich jezior stepowych, miejscami bardzo licznym. W czasie wędrówki często oglądany w południowej i środkowej Europie. Tereny zimowisk w prawie wszystkich strefach tropikalnych Starego Świata, częściowo na wybrzeżach morskich, częściowo na płytkich brzegach jezior śródlądowych, także nad jeziorami słonymi i gorzkimi.  

Lęgi: W centrum swego areału lęgowego brodźce gnieżdżą się nawet na najmniejszych skrawkach roślinności bagiennej, na brzegach rzek i jezior i na torfowiskach niskich. Na wiosnę samce śpiewają w locie podobnie jak skowronek, kończąc lotem nurkującym w kierunku samicy. Miejscami tworzą kolonie lęgowe. Okres lęgowy od połowy maja do połowy czerwca. Wzniesieniu 4, rzadziej 3 jaja. Rodzice okrążają każdego intruza na swoim terytorium lęgowym wydając jednodźwiękowe okrzyki. Młode pozostają początkowo wśród roślinności brzegowej, później pokazują się także na otwartych miejscach.

Pożywienie: Drobne bezkręgowce, zbierane zwykle z powierzchni wody lub wydłubane z gęstwiny wodorostów.

Podobne prace

Do góry