Ocena brak

Brodawki okolone

Autor /judy Dodano /06.01.2012

Brodawki okolone (papillae mllaine s. circurrwallatae) są ustawione w jednym szeregu do przodu od obu ramion bruzdy granicznej i równolegle do nich. Są to najmniej liczne i największe ze wszystkich odmian brodawek.

Liczba ich waha się mniej więcej od 7 do 12; szerokość wynosi około 3 mm, wysokość 1 mm. Są one kształtu grzybowatego tak jak poprzednie, tylko znacznie od nich większe i otoczone wałem błony śluzowej, który jest oddzielony od brodawki kolistym rowkiem. Brodawki te tylko nieznacznie występują nad powierzchnię języka ponieważ są głęboko wtopione w błonę śluzową. Są to główne narządy smaku, pracy mechanicznej nie wykonują wcale. Liczne kubki smakowe są położone nie na powierzchni górnej brodawki, lecz w błonie śluzowej obu ścian bocznych rowka. Spożywane płyny i soki wyciskane z pożywienia w czasie żucia wnikają do rowka i smak ich tutaj może być odczuwany znacznie wydatniej niż po przelotnym tylko w zetknięciu się z brodawkami grzybowatymi. Na dnie rowka otaczającego brodawkę uchodzą małe gruczoły surowicze (Ebnera), których płynna wydzielina wypłukuje rowek i usuwa substancje smakowe, przygotowując miejsce dla nowej porcji cząsteczek pokarmu czy innych substancji smakowych.

Wrażenia smakowe brodawek okolonych przewodzi do mózgu nerw językowo-gardłowy.

Podobne prace

Do góry