Ocena brak

Borówka czernica

Autor /Tomasz Dodano /19.01.2012

Krzewinka o gałązkach płożących się, kanciastych, zielonych, silnie rozgałęzionych, liściach naprzemianległych, jajowatych, opadających na zimę. Kwiaty o kształcie pęcherzyków zielonawych lub różowawych osadzone są pojedynczo w kątach liści. Owocem jest czarna jagoda z niebieskawym nalotem. Borówka czernica tworzy rozległe borówczyska w wysokich lasach, na glebie zakwaszonej, próchnicznej, bogatej w resztki organiczne.

W celach leczniczych zbiera się liście (Folrum Myrtilli) i owoce (Fructus Myrtilli). Liście zrywa się, unikając uszkodzenia, z gałązek płonnych (uszkodzone brunatnieją podczas suszenia). Suszy się w cieniu lub na słońcu albo w suszarni w temperaturze maksimum 40°C. Zawierają garbniki, kwasy organiczne i glikokininy, które obniżają poziom cukru we krwi. Liście są używane jako środek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy, jak również do leczenia nieżytów żołądkowo-jelitowych oraz zapalenia pęcherza. Wchodzą w skład mieszanek przeciwmiażdżycowych. Dojrzałe jagody zbiera się ręcznie i spożywa surowe, suszone lub w postaci przetworów.

Suszy się w temperaturze 45°C, stale mieszając. Jagody są bogate w cukry, kwasy organiczne, garbniki, witaminy i barwniki organiczne. Ususzone jagody leczą biegunkę, w tym celu wystarczy je żuć. Wino, kompot i wyciąg alkoholowy z borówek czernic działają tak samo. Sok, kompot i marmolada leczą bardzo skutecznie zapalenie jamy ustnej i gardła.

Okres kwitnienia:

IV-V

Zbiór liści:

VI-X

Zbiór owoców:

VII-IX

Podobne prace

Do góry