Ocena brak

Borówka brusznica

Autor /Honorat1234567 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Wiecznie zielona płożąca się krzewinka wysokości 10-20, rzadko nawet ponad 30 centymetrów. Łodyga pełzająca lub podnosząca się, z zielonymi, kutnerowato owłosionymi gałązkami. Skrętoległe, jajowatookrągławe lub owalne liście są skórzaste i błyszczące, długości 1,0-2,5 centymetra. Od podobnych liści mącznicy różnią się tym, że od spodu są jasnobrunatno gruczołowato punktowane i mają lekko podwinięty brzeg. Kwiaty białe lub różowawe, z czterodzielną koroną, zebrane w szczytowe, zwisające grona. Owoce rozwijają się jako kuliste, lśniąco szkarłatne jagody.

Siedlisko: Lasy sosnowe i świerkowe, torfowiska wysokie, wrzosowiska; preferuje gleby kwaśne i ubogie, unika wapnia. W górach występuje aż po piętro alpejskie.  

Rozmieszczenie: Europa Środkowa i Północna, na południu aż po Pireneje, Apeniny i Półwysep Bałkański. W Polsce pospolita na niżu z wyjątkiem południowego wschodu oraz w górach aż po piętro hal.

Okres kwitnienia: Od maja do lipca.

Owoce: Owocowanie brusznicy rozpoczyna się mniej więcej od lipca. Jagody wielkości 5-8 mm zbiera się w sierpniu, a często już w końcu lipca. Zawierają one obficie witaminę C, liczne kwasy organiczne, garbniki, jak również trochę prowitaminy A i substancji prze-ciwgnilnych. Brusznice mają smak lekko kwa-skowaty. Osłodzone cukrem przerabia się często na konfitury, marmoladę lub kompot. Poza tym od dawna są cenione jako dodatek do różnych potraw z dziczyzny. W Polsce zbiera się borówkę brusznicę na większą skalę. W Alzacji uzyskuje się z niej specjalny rodzaj wódki, „brusznicówkę".

Podobne prace

Do góry