Ocena brak

Błotniak blady

Autor /Mauryn56 Dodano /27.06.2013

Circus macrourus (Gm.), rodzina Accipitridae — jastrzębie. Jest drapieżcą średniej wielkości (43—48 cm długości).

Samiec jest na wierzchniej stronie ciała jednolicie jasno--niebiesko-szary, bez białej plamy na kuprze, na spodniej stronie jest biały (także na gardzieli i na wolu). Końce skrzydeł ma czarne. Samica jest podobna do samicy błotniaka zbożowego, lecz szczuplejsza.

Długie skrzydła nie sięgają do końca ogona. Błotniak blady żyje w południowo-wschodniej Europie i w Azji Środkowej. Zamieszkuje stepy oraz łąki i pola uprawne. Sposób gnieżdżenia się ma podobny jak błotniak zbożowy. W pożywieniu dominują ptaki i większe owady, zjada również małe gryzonie.

Podobne prace

Do góry