Ocena brak

Biegus rdzawy

Autor /Lech Dodano /26.01.2012

Wygląd: Krępy, wielkości drozda; długość ciała 26 cm. W szacie zimowej szary, wierzch z ciemnymi, podłużnymi prążkami, pióra z ciemnym obrzeżeniem; spód ciała jasnoszary. W szacie spoczynkowej spód samca jednolicie rdzawoczerwony, samicy rdzawoczerwony z białawymi kropkami.

Na przelotach bardzo towarzyski; w czasie wypoczynku tworzy gęste stada liczone często w tysiącach sztuk, w które nie odważy się wtargnąć żaden drapieżny ptak.  

Środowisko: Rak lęgowy na Islandii, Alasce i miejscami na Syberii. Biegusy te lęgną się na północ od granicy drzew w tundrze trawiastej i porostowej, najchętniej w pobliżu bagien, często na wyżej położonych miejscach, czasami daleko od morza.

Lęgi: W granicach swego areału lęgowego bardzo częsty. Gniazdo wygrzebuje w ziemi zwykle w miejscach suchych, rzadziej wilgotnych: skąpo wysłane. Samiec tokuje w czerwcu nad terenem lęgowym: śpiewa fletowo i niegłośno „tlit-tlit" w kołyszącym lub trzepocącym locie. Okres lęgowy w czerwcu i w lipcu. Wysiaduje tylko samiec, samica przebywa w pobliżu. Niektóre ptaki (samce) pozwalają się nawet dotknąć w czasie wysiadywania. W zniesieniu 3-4 jaja o długości 42 mm. Młode prowadzone są do wilgotnych obniżeń w tundrze.

Pożywienie: Na terenie lęgowym larwy komarów, różne małe robaki; w czasie przelotu małe mięczaki, skorupiaki, owady, z konieczności także części roślin.

Podobne prace

Do góry