Ocena brak

Biegus krzywodzioby

Autor /Lech Dodano /26.01.2012

Wygląd: Zaledwie wielkości szpaka; długość ciała 19 cm. W szacie godowej można go rozpoznać po rdzawej piersi i brzuchu oraz po zakrzywionym dziobie. W locie widoczny biały kuper. W zimie w szacie spoczynkowej jest łatwy do pomylenia z biegu-sem zmiennym, od którego jest smuklejszy i ma dłuższe nogi. Dziób może być różnej długości i mniej lub'bardziej zakrzywiony, dlatego nie jest pewną cechą rozpoznawczą. Szata przejściowa w kwietniu i w sierpniu.

Środowisko: Ptak lęgowy na najbardziej wysuniętych na północ terenach Azji (północna Syberia i Wyspy Nowosyberyjskie); niewielki areał lęgowy. Tereny zimowisk obejmują pasmo wybrzeży prawie całej Afryki, południowej Azji. Oceanii i Australii. Trasy przelotu wiodą częściowo w popizek Europy, częściowo przez Europę Środkową, gdzie ptaki w sierpniu i we wrześniu wypoczywają pojedynczo lub w małych stadkach na bagnistych brzegach wód.

Lęgi: Okres lęgowy w czerwcu do połowy lipca, w zniesieniu 4 jaja, wysiadują oboje rodzice.

Pożywienie: Owady, skorupiaki i nasiona.

Podobne prace

Do góry