Ocena brak

Biedrzeniec anyż

Autor /Olaf555 Dodano /16.01.2012

Wygląd: Roślina jednoroczna, delikatnie owłosiona, od 30 do ponad 50 cm wysokości. Korzeń wrzecionowaty. Łodyga obła, żłobkowana, w górnej części rozgałęziona. Dolne liście na długich ogonkach, nie podzielone, okrągławosercowate, na brzegu ząbkowane; liście łodygowe 1-3-krotnie pierzastosieczne, ku górze coraz delikatniej podzielone. Kwiaty żółtawobiałe, w balda-chach o 7-15 promieniach, przeważnie bez pokrywy lub tylko z jednym listkiem. Miękko owłosiony owoc, pachnący anyżkiem, jest gru-szkowaty, szarozielony i ma 5 mm długości.  

Siedlisko: U nas tylko w uprawie ogrodowej.

Rozmieszczenie: Ojczyzną anyżu jest wschodnia część obszaru śródziemnomorskiego. Dziko rośnie on w Egipcie, Syrii, Grecji i na Cyprze. W innych częściach Europy Południowej jest uprawiany i niekiedy dziczeje. W Niemczech uprawiany, rzadziej zdziczały, ale tylko w okolicach o bardzo łagodnym klimacie, na przykład w obszarach uprawy winorośli. W Polsce hodowany w ogrodach i czasem przejściowo dziczejący.

Okres kwitnienia: Od lipca do sierpnia.

Substancje zawarte w roślinie: Olejki eteryczne z anetolem, tłuste oleje, kumaryna, kwasy, cholina.

Zastosowanie i działanie: Środek rozkurczowy przy wzdęciach; rozpuszczający śluz przy kaszlu; zwiększa laktację; ogólnie poprawia smak mieszanek ziołowych.

Przyrządzanie i stosowanie: Owoce (Fructus Anisi): 1/2 LH jako zimny wyciąg, krótko zagotować; olejek eteryczny (Oleum Anisi aetheri-cum): 2-3 kr. WLH: Anisum (dojrzałe owoce); spagyrik.

Działanie podobne do kopru włoskiego.

Termin zbioru: Od lipca do września.

Podobne prace

Do góry