Ocena brak

Bazylia wonna

Autor /Zenobiusz55 Dodano /25.01.2012

Ojczyzną bazylii jest tropikalna strefa Azji. W XVI wieku dotarła ona do Europy południowej, skąd przywędrowała do nas i była początkowo siana w oranżeriach i w donicach. Obecnie uprawiana jest we wszystkich krajach o klimacie umiarkowanym, a na większą skalę - w Ameryce Południowej.

Bazylia nadaje się do hodowli na parapecie: nie rozrasta się i ma małe liście. Jest delikatną rośliną jednoroczną, która przetrwa zimę na zewnątrz w temperaturach dodatnich. Dlatego na zimę przesadzać ją do doniczki albo zrezygnować z dalszej uprawy. Bazylia jest ziołem intensywnie pachnącym, stosowanym jako lek albo przyprawa. Najczęściej używana jest w połączeniu z pomidorami. Jej słodki, lecz lekko pieprzowy smak zmienia się wraz z gotowaniem i nadaje potrawie mocny aromat. Dlatego trzeba uważać, aby nie dodawać jej za dużo. 

Inne polskie nazwy: bazylia wonna,bazylek ogrodowy, bazylijka zwyczajna, balsam, bazyliszka polska.

Bazylii należy zapewnić temperaturę dodatnią. Nie wolno przozostawiać jej na parapecie okiennym w chłodne noce.

Ustawić na nasłonecznionym parapecie lub tarasie. Pięć godzin bezpośredniego światła słonecznego dziennie jest wprost idealne.

Bazylia nie toleruje suchego środowiska. Należy podlewać ją regularnie. Kompost w doniczce powinien być lekko wilgotny. W żadnym wypadku nie można dopuścić do nadmiernego zalania ziemi.

Wilgotność nie ma znaczenia dla hodowli bazylii. Listki z ziela należy zrywać wczesnym rankiem, gdy wilgotność jest najwyższa.

Nawozić raz w miesiącu dobrej jakości nawozem "doniczkowym", rozcieńczonym pół na pół.

Uprawiać w łatwo odsączalnej glebie lub w kompoście. Siać w kwietniu do doniczek lub na zewnątrz w miejscu ciepłym i nasłonecznionym (kilka nasion co dwanaście centymetrów). Najlepszy smak mają młode pędy, dlatego powtarzać wysiew co dwa tgodnie przez całe lato. Przyszczypywanie czubków pędów pobudzi wyrastanie nowych.

Bazylii raczej nie atakują szkodniki. Jeżeli pojawią się mszyce lub mączliki, trzeba zanurzyć człą górną część rośliny w wodzie z mydłem. Wypłukać z mydlin w celach kulinarnych.

RECEPTY I PORADY

Właściwości i zastosowanie. Bazylia poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwbakteryjnie i przeciw zapalnie, a także uspokajająco na system nerwowy. W domu znajduje zastosowanie jako przyprawa kuchenna. 

W naszej kuchni. Nadaje potrawom specyficzny smak. Używana bywa jako dodatek do drobiu, ryb i sosów, a także do majonezu i masła ziołowego oraz do kwaszenia ogórków. Dobra w połączeniu z pomidorami. Jest to konieczny dodatek do włoskiej pizzy i niektórych sałatek. Można nią nacierać pieczeń baranią i wieprzową. Zapach jej dobrze harmonizuje z czosnkiem, cebulą, pieprzem, rozmarynem i estragonem. Często stanowi składnik pieprzu ziołowego oraz przyprawy do piernika. Bywa też dodawana do dań słodkich. Używa się jej również do wyrobu likierów. 

Suszona bazylia szybko traci aromat, dlatego dobrze jest świeże liście zamrozić lub zakonserwować. W tym celu włóż bazylię do słoika, przekładając warstwy liści warstwami soli. Zalej oliwą z oliwek i szczelnie zakręć słoik. 

Ocet z bazylią. Kilka młodych pędów włóż do butelki, nalej do pełna ocet i odstaw na miesiąc w ciemne, chłodne miejsce. Używaj jak octu winnego, np. do sałatek.

Podobne prace

Do góry