Ocena brak

Bazylia pospolita

Autor /Ziemek11 Dodano /17.01.2012

Bazylia (Ocimum basilicum) pochodzi z Azji Południowej. Z Indii wędrowała przez Persję i Bliski Wschód, aż dotarła do Grecji i Włoch. Z krajów śródziemnomorskich rozprzestrzeniła się po całej Europie, gdyż może być uprawiana zarówno na ogrodowych grządkach, jak i w doniczkach. Ta jednoroczna roślina z licznymi bocznymi pędami wyrasta do wysokości 20-60 cm. Od czerwca do sierpnia na wierzchołkach pędów rozwijają się białe, żółte lub czerwone kwiaty.

    Odmiany:

  • 'Balkonstar' - gęste, drobne liście

  • 'Grosses Grùnes - szybko rośnie

  • 'Dark Opal' - fioletowe liscie

  • 'Rothaut' - liście różoew

  • 'Lemon' - zapach cytryny

  • 'Kleiblättriges - ciepłolubna, mocny aromat

Uprawa - Nasiona bazylii do wykiełkowania potrzebują światła i temperatury 15-20°C. W marcu, kwietniu wysiewamy je do kuwety lub insoektu, jedynie lekko wciskając w podłoże. W ogrodzie bazylia najlepiej rośnie w urodzajnej, próchnicznej glebie, w miejscu nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru.

Pielęgnacja - Bazylię regularnie nawozimy i podlewamy w okresach bezdeszczowych, dbając o to, aby podłoże nie wysychało nadmiernie. Bazylia jest przysmakiem ślimaków, dlatego rośliny należy chronić przed tymi żarłocznymi mięczakami.  

Zbiór - Aż do początku kwitnienia można uszczykiwać młode liście i wierzchołkowe odcinki pędów. To roślinie nie szkodzi, przeciwnie - powoduje mocniejsze rozrastanie się pędów. Ponieważ wysuszone liście bardzo szybko tracą swój aromat, pędy bazylii często konserwuje się w oliwie lub occie. Można także robić pastę z drobno posiekanych liści, utartych z oliwą z dodatkiem soli.

Stosowanie - Mocny aromat bazylii bardzo pasuje do pomidorów. Liście rośliny są znakomitą przyprawą do zup, sosów, sałatek, makaronów i masła. Naparu z wysuszonych liści używa się przy wzdęciach

Podobne prace

Do góry