Ocena brak

Barwa mięśni

Autor /vaneska Dodano /04.01.2012

Ukrwienie nadaje mięśniowi czerwoną barwę. Poza tym poszczególne włókno mięśniowe ma swe własne zabarwienie powodowane hemoglobiną mięśnia. Intensywność zabarwienia zależy częściowo od ilości krwi w sieci naczyń włosowatych, częściowo zaś od ilości hemoglobiny. Jeżeli jest jej względnie dużo, włókno mięśniowe nabiera zabarwienia ciemnoczerwonego, jeżeli zaś niewiele, staje się ono jaśniejsze. U tych zwierząt, u których jednorodne włókna mięśniowe występują w dużych skupieniach obok siebie, możemy odróżnić mięso białe i ciemne, np. u ptaków. Mięsień jasny pracuje szybko i męczy się szybciej. Mięsień ciemny pracuje powoli i bardziej się nadaje do stałej pracy. U człowieka włókna mięśniowe jasne i ciemne są różnorodnie z sobą powiązane. Najciemniejsze mięśnie są również u człowieka najbardziej wytrzymałe, jak mięsień sercowy, przepona czy mięśnie gałki ocznej.

Podobne prace

Do góry