Ocena brak

Bakterie w mleku surowym oraz w produktach mleczarskich

Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014

Świeże mleko uzyskane w warunkach sterylnych ze zdrowego wymienia zawiera niewiele mikroorganizmów. Jednakże później w procesie technologii pozyskiwania mleka, jego zbioru w mleko zbiorcze, składowania i transportu surowca do zakładu przetwórczego zostaje zakażone mikroorganizmami środowiska. Mleko i produkty mleczne to pożywki, w których mikroorganizmy mają bardzo dobre warunki bytowania i rozwoju. Z tego względu produkty mleczarskie są podatne na psucie mikrobiologiczne (rozpad składników użytkowych pod wpływem bakterii) oraz na rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych (patogennych). Dodatkowe problemy mogą wystąpić w wielu produkowanych wyrobach zawierających składniki niemle-czarskie, na przykład: cukier, dodatki smakowe, owoce i zioła. Mogą one nie tylko wnosić dodatkowe typy mikroorganizmów, ale też zmieniać dany produkt żywnościowy w taki sposób, iż pozwala on na rozwój mikroorganizmów, które wcześniej nie mogły się w nim rozwijać. Liczba i typ mikroorganizmów obecnych w mleku oraz w produktach mleczarskich zależy od jakości mikrobiologicznej surowców, warunków w jakich dany produkt został wytworzony oraz od temperatury i czasu przechowywania.

Podobne prace

Do góry