Ocena brak

Bagnik przybrzeżny

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: osiąga długość ponad 2 cm; jest jednym z naszych największych pająków. Ubarwiony ciemnobrązowo z jaśniejszym rysunkiem, na spodniej stronie odwłoka ma 4 podłużne jasne smugi. Po nich można go odróżnić od pokrewnego darownika przedziwnego.  

Środowisko: gatunek wilgociolubny, często spotykany w pobliżu wody nad brzegami potoków, rzek i jezior. W razie niebezpieczeństwa ucieka po powierzchni wody lub nurkuje.

Występowanie: większa część Europy.

Liczebność: niezbyt liczny.

Rozród: darownikowate (Pisauridae) nie budują sieci, lecz aktywnie polują na zdobycz. Samica nosi kokon jajowy w szczękoczułkach. Dopiero na krótko przed wykluciem młodych zawiesza kokon na jakiejś roślinie i od tej chwili pilnuje go. Małe bagniki po opuszczeniu kokonu wspinają się na grzbiet matki, która jeszcze długo nosi je ze sobą.

Pokarm: drobne bezkręgowce.

Podobne prace

Do góry