Ocena brak

Babka lancetowata

Autor /Tymon Dodano /13.01.2012

Wygląd: Roślina trwała, bardzo zmienna, do 50 cm wysokości, z przyziemną rozetką liści i mocnym włóknistym korzeniem. Liście, skierowane skośnie w górę, są lancetowate do równowąsko-lancetowatych, stopniowo przechodzące w szeroki ogonek, u nasady wełnisto owłosiony. Blaszka liściowa z 3-7 równoległymi nerwami, naga albo przylęga-jąco owłosiona, całobrzega lub skąpo ząbkowana. Z pachwin liści wyrastają prosto wzniesione, bezlistne, 5-bruzdkowe, przylegająco owłosione łodygi kwiatonośne, znacznie większe od liści.

Niepozorne kwiaty zebrane w kuliste lub krótko walcowate, gęste, szczytowe kłosy, rozkwitające partiami od dołu ku górze. Nagie, brunatne przysadki długo zaostrzone z suchym błoniastym brzegiem, u nasady białawe. Kielich suchy i błoniasty, 4-krotny, ale 3-dzielny: tylne działki wolne, a 2 przednie zrośnięte - wszystkie z orzęsioną linią grzbietową. Brunatnawobiała korona kwiatu, do 3 mm długości, z nagą rurką. Cztery białawe nitki pręci ków z żółtymi pylnikami są nawet trzykrotnie dłuższe niż korona. Zalążnia górna. Dwu-nasienna puszka owocu jajowata, nasiona podłużne, żółtobrunatne do czarniawych.  

Siedlisko: Często na łąkach, trawnikach, wysypiskach i przydrożach; aż do przedgórza Alp.

Rozmieszczenie: Prawie cała Europa.

Okres kwitnienia: Od maja do września.

Zastosowanie: Młode, zebrane przed kwitnieniem, nieco gorzkawo śluzowate liście, po gruntownym umyciu i usunięciu nerwów, spodem łykowatych (por. obciąganie „nici" z fasoli) - są używane na surowo jako sałata, do potraw z twarogu, albo gotowane jako jarzyna lub dodatek do zup ziołowych; często mieszane z innymi, łagodniejszymi ziołami. Wyciśnięty ze świeżych liści tzw. „sok babkowy" jest uważany za środek przeciwko kaszlowi. 

Podobne prace

Do góry