Ocena brak

ANTRAKNOZA SAŁATY

Autor /JArolnik Dodano /27.02.2013

ANTRAKNOZA SAŁATY — choroba grzybowawystępująca na sałacie przy długotrwałej wilgotnejpogodzie. O b j a w y : na liściach, poczynającod zewnętrznych, plamy okrągławe lubkanciaste, wyraźnie zarysowane, najpierw wodniste,potem żółtawe, wreszcie czerwonawe lubjasnobrązowe; tkanka w środku plamy zamiera,bieleje; na zamarłej tkance w środku plam występujeczarno-szary meszek (—zarodniki konidialne);wreszcie tkanka się wykrusza, pozostawiającdziurki o średnicy 2—3 mm, z brunatnym obrzeżeniem;plamy zlewając się tworzą rozległe martwiczepłaty, które wysychają i pękają; na łodydzei dolnej stronie głównych nerwów liści występująplamy wydłużone i zagłębione, przypominająceślady żerowania ślimaków; silne uszkodzenie łodygikwiatostanowej wywołuje zasychanie pąkówkwiatowych i kwiatów. C z y n n i k c h o r o bo t w ó r c z y : grzyb niedoskonały Marssoniru2panattoniana\ zarażenie najczęściej następuje przezgrzybnię z powierzchni gleby (strzępka rostkowaprzebija nieuszkodzoną skórkę) oraz z nasion.Z w a l c z a n i e : bezpośrednio przed siewem namoczyćnasiona na 5—6 godzin w 10%-ow>mroztworze chlorku wapnia z dodatkiem —*zwilżaczai wysuszyć (stosować roztwór odstały przez1/2 godziny i przecedzony przez gazę); opryskiwaćmłode siewki 0,8%-ową cieczą bordoską; stosowaćzmianowanie i niszczyć resztki pożniwne.

Podobne prace

Do góry