Ocena brak

Ananas jadalny

Autor /Adam333 Dodano /23.01.2012

Chociaż ananas wytwarza fioletowo-niebieski kwiat, a następnie owoc, zwykle wykorzystuje się go jako liściastą roślinę doniczkową. Jego dynamiczna forma dobrze kontrastuje z innymi roślinami i znakomicie wygląda w nowoczesnym wnętrzu. W łagodnym klimacie ananas może rosnąć na dworze jako imponująca roślina w większej donicy lub pojedynczo, przy schodach. Liście dojrzałych okazów mogą osiągać 90 cm długości, ale większość ma bardziej umiarkowane rozmiary i liście długości około 60 cm. Ta odmiana ma piękne liście z pasami barwy kości słoniowej, które są często delikatnie obrzeżone różem. Ananas jadalny należy do naziemnych ananasowatych i ma trzyletni cykl życiowy, kończący się produkcją kwiatu i owocu. Odrośla tworzące się przy starzejącej się roślinie można ukorzenić.

Potrzebuje w zimie minimalnej temperatury 15°C. W okresie wzrostu najlepsze jest około 21°C. Jeśli temperatury wzrosną powyżej 24°C, pamiętajmy o dobrej wentylacji bez zbędnych przeciągów.

Maksymalny przyrost uzyskamy, zapewniając roślinie jak najwięcej światła. W słabym oświetleniu wzory na liściach zbledną.

W okresie wzrostu podajemy dużo wody. Pomiędzy podlewaniami podłoże musi wyschnąć. W zimie (i w okresach chłodu) podlewamy oszczędnie, wodą wolną od wapnia. Roślina ma bardzo mały system korzeniowy i zbyt dużo wody może powodować gnicie korzeni.

W ciepłe dni, wczesnym rankiem zraszamy okazy rosnące w domu. Liście powinny wyschnąć, nim ananas zostanie wystawiony na słońce. Używamy letniej wody.

W lecie nawozimy co tydzień, stosując nawóz bogaty w potas. Pomoże on zachować liściom wyraźne barwy i nie spowoduje wybujałego, słabego przyrostu.

Stosujemy gliniaste, odwapnione podłoże. Sadzimy odrośla, gdy tylko roślina macierzysta obumrze. Jeśli ananas dobrze przyrasta, przesadzamy go w połowie cyklu wegetacyjnego (w marcu lub kwietniu). Nie ugniatamy nadmiernie podłoża i nie sadzimy w zbyt dużej doniczce.

Sztywne liście tego ananasa są bardzo kłujące i pokryte ostrymi cierniami. Mogą być prawdziwym uprzykrzeniem dla włosów, rąk i firan, jeśli umieścimy roślinę w niewłaściwym miejscu.

GDY ZAUWAŻYSZ

Czerwce Jeśli na spodzie liści pojawią się małe, brązowe łuski czerwców, można je usunąć wacikiem zamoczonym w denaturacie. 

Błędy w uprawie Przy zbyt słabym oświetleniu zbledną wzory liści, a przeciągi spowodują marszczenie się listowia. 

Środki do nabłyszczania zastosowane na ananasowatych mogą powodować rdzawe ślady na liściach. Kurz lepiej usuwać wilgotną szmatką.

COŚ JEST ŹLE

1) Liście podsychają.Zbyt sucho i gorąco. Podlewaj i zraszaj roślinę. Przenieś w chłodniejsze miejsce.

2) Liście blade.Za mało światła. Przenieś w jaśniejsze miejsce.

3) Żółte plamki na liściach, zwłaszcza wzdłuż nerwów; brunatne tarczkowate owady na spodzie liści i na łodydze.Tarczniki. Usuwaj poszczególne owady szmatką nawilżoną denaturatem lub opryskaj insektycydem systemicznym.

4) Wierzchołki liści brunatnieją i podsychają.Zbyt suche powietrze. Zraszaj roślinę i spowoduj zwiększenie wilgotności.

5) Powolny wzrost, brak kwitnienia.Konieczne dokarmianie.

6) Dolne liście podsychają, marszczą się i skręcają.Przeciągi. Przestaw roślinę w miejsce osłonięte.

7) Zgnilizna podstawy rośliny.Zbyt wilgotno i zimno. Przenieś w miejsce cieplejsze i przewiewniejsze do czasu wydobrzenia rośliny. Przy zaawansowaniu zgnilizny roślina gnije.

8) Liście marszczą się i obumierają po kwitnieniu.Wszystkie ananasowate giną po przekwitnięciu. Wyprowadź nowe rośliny z odrostów.

9) Rdzawe ślady na liściach pozostawiają środki nabłyszczające. Nie stosuj ich do pielęgnacji ananasowatych.

10) Kurz na liściach ścieraj wilgotną szmatką.

Podobne prace

Do góry