Ocena brak

Ambrowiec amerykański

Autor /Olaf555 Dodano /17.01.2012

Ojczyzną ambrowca amerykańskiego są wschodnie i południowo-wschodnie obszary Ameryki Północnej. Drzewo to słynie z bardzo aromatycznej żywicy, która kiedyś była wykorzystywana przy produkcji gumy do żucia. Korony ambrowców są początkowo wąskie i stożkowate, później stają się znacznie szersze. Kora młodych drzew jest gładka i szara, u egzemplarzy dojrzałych chropowata, z licznymi bruzdami i listewkami. Ambrowce rosną szybko, a jedynym czynnikiem, który może ograniczać ich wzrost, jest niezbyt wilgotna gleba.

Niepozorne kwiatki, które pojawiają się wiosną, jesienią przekształcają się w okrągłe owocostany o grubości około 3 cm. Podobne są one do owoców pospolitych platanów, a na drzewie pozostają przez całą zimę. Ambrowce są odporne na niesprzyjające warunki pogodowe, nie są też zagrożone przez żadne szkodniki. Nasycenie jesiennych barw liści może się zmieniać z roku na rok, a zależy od kwasowości podłoża. Im gleba bardziej kwaśna, tym czerwieńsze są liście.

Ambrowce wymagają gleby wilgotnej, ale przepuszczalnej. Zbyt suche podłoże może sprawić, że drzewo przestanie rosnąć. Najlepiej sadzić te rośliny w pobliżu sadzawek.

Drzewo jest dość wrażliwe na mróz. Dlatego warto go sadzić w miejscach osłoniętych od silnych wiatrów. Młode rośliny natomiast koniecznie trzeba chronić przed mrozem.

Nasiona wysiewamy jesienią do pojemników w zimnym inspekcie. Przed siewem moczymy je przez 20 dni w wodzie. Ambrowce rozmnażamy również przez odkłady (jesień) i sadzonkowanie (lato).

Podobne prace

Do góry