Ocena brak

Aldehydy i ketony - użycie

Autor /Bernard Dodano /20.09.2011

ALDEHYDY

- to ciecze lub ciała stałe (wyjątek to najprostszy aldehyd mrówkowy- formaldehyd HCHO, który jest gazem)

OTRZYMYWANE są głównie poprzez utlenianie alkoholi

ZASTOSOWANIE

- do syntez organicznych (tworzywa sztuczne, barwniki)

- przemysł spożywczy i kosmetyczny (składniki kompozycji zapachowych i aromatów spożywczych)

- garbarstwo(aldehyd glutarowy)

Nasycone aldehydy alifatyczne są bardzo rzadko spotykane

Niektóre aldehydy odznaczają się bardzo przyjemnym zapachem ( anyżowy, wanilia)

KETONY

- niższe ketony są cieczami o charakterystycznym zapachu

- są rozpuszczalne w wodzie

- liczne występowanie w przyrodzie (menton- składnik olejku miętowego)

- mało toksyczne

- szeroko stosowane jako rozpuszczalniki

- półprodukty w syntezie chemicznej

- składniki kompozycji zapachowych i przypraw spożywczych

- chloro- i bromopochodne ketony są stosowane jako środki trujące (chloroacetofenon, chloro- i bromoaceton)

Podobne prace

Do góry