Ocena brak

Aktinidia ostrolistna

Autor /Olaf555 Dodano /17.01.2012

Ojczyzną jej są Chiny, Japonia, Korea i Mandżuria. Jest to silnie rosnące pnącze, dorastające w swej ojczyźnie do 50 m wysokości. W warunkach naszego kraju wspina się po podporach za pomocą wijących się pędów do około 10 m wysokości. W sprzyjających warunkach przyrasta rocznie dwa-trzy metry długości. Aktinidia ostrolistna jest rośliną dwupienną. Wytwarza kwiaty męskie i żeńskie na różnych egzemplarzach. Owalne (długości 2-3 cm) jadalne, żółto-zielone owoce dojrzewają na przełomie września i października. Są one soczyste, słodkie i aromatyczne. Mogą być sporzywane na surowo lub służyć do wyrobu konfitur, win i syropów. Równie dobrze przechowują się w postaci mrożonek lub suszu. Zawierają duże ilości witaminy C, a także witaminę A, B, D i E oraz składniki mineralne: sód, potas, fosfor i wapń. Na naszym rynku dostępne są odmiany:

  • 'Issai' - średnio silnie rosnąca (dorasta do 4 m), obupłciowa i samopylna odmiana. Owocuje w 2-3 roku po posadzeniu. Wytrzymuje mrozy do -25°C.

  • 'Weiki' - jest to odmiana dwupienna, silnie rosnąca i bardzo plenna. Owocuje w 3-4 roku po posadzeniu. Zielone owoce długości do 3 cm oblane są czerwonobrązowym rómieńcem. Rozwija ciemnozielone, błyszczące liście z efektownymi czerwonymi ogonkami. Wytrzumuje mrozy do -30°C.

W swej ojczyźnie na Dalekim Wschodzie aktinidie rosną najczęściej w charakterze pnączy leśnych, a więc w cieniu oraz w warunkach dobrej osłony przed wiatrem. Wytrzymują tam mrozy do -45°C. Wymagają stanowisk o dużej wilgotności powietrza, półcienistych lub żyznych, próchnicznych, lecz nie lubią gleb podmokłych. Dobrze znoszą przesadzanie. Są wrażliwe na suszę, dlatego też przez pierwsze dwa-trzy lata po posadzeniu wskazane jest ściółkowanie roślin korą. Starsze, silnie rozrastające się egzemplarze możemy nieco przerzedzić i odmłodzić. Usuwamy wtedy pędy suche, chore, nieprawidłowo rosnące. Cięcie aktinidii przeprowadzamy w okresie jesieni, gdyż wiosną pędy jej "płaczą". Krzewy rozmnażane wegetatywnie owocują już w 4-5 roku życia, rozmnażane z nasion w 7-8 roku. W warunkach amatorskich najłatwiej rozmnażać je z odkładów.

Podobne prace

Do góry