Ocena brak

Agawa amerykańska

Autor /Olaf555 Dodano /16.01.2012

Dotarła do nas z pustyń Meksyku, gdzie wyrasta do wysokości 3 m. W swej ojczyżnie jest niezwykle pożyteczną rośliną, otrzymuje się z niej cukier i syrop, spirytus, z włókien wyrabia się lassa.

Agawa w mieszkaniu nie wydaje kwiató, toteż utarło się mniemanie, że kwitnie raz na sto lat. Nie jest jednak prawdą , gdyż w ojczyźnie już po 8-10 latach na wysokiej, przeszło 10 metrowej łodydze rozwija się ogromny kwiatostan złożony z zawrotnej liczby kwiatów, żółtawych, podobnych nieco do lilii.

Niemal wszyscy znamy grube, mięsiste liście agawy, pokryte bardzo twardą skórką, powyginane i tworzące wielką rozetę. Są one ciemnozielone, czasem obżeżone żółtą obwódką, a tak masywne i sztywne, że robią wrażenie sztucznych. Opatrzone są bardzo mocnymi, ostrymi kolcami. Duże rośliny tego gatunku nie nadają się do uprawy w naszych zwykle niewielkich mieszkaniach, odpowiednie są raczej do dekoracji kwietników, tarasów i pomieszczeń reprezentacyjnych.

Przez zimę trzymamy agawę w chłodnym miejscu (nawet w widnej piwnicy) o temperaturze nie niższej niż 5°C. Rośliny te uprawiamy przeważnie w dużych drewnianych kubłach, w żyznej inspektowej ziemi z domieszką piasku.

Rozmnażamy agawę amerykańską zwykle przez odrosty korzeniowe, które odcinamy i sadzimy do osobnych doniczek. Ponieważ rosną one bardzo wolno, możemy je przez kilka, a nawet kilkanaście lat uprawiać w pokoju, później są do tego celu za duże.

Podobne prace

Do góry