Ocena brak

Aflatoksyny w mleku

Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014

Aflatoksyny są metabolitami wytwarzanymi przez liczne szczepy grzybów z grupy Aspergillus flavus i Sapergillusparasiticus. Dla mleka i produktów mleczarskich najbardziej charakterystyczne są aflatoksyny AFMi i AFM2, które metabolizowane są w wątrobie z aflatoksyn Bi i B2. Specjalistyczny układ enzymatyczny dla tych toksyn znajduje się w wątrobie, gdzie w mikrosomach komórek wątrobowych (hepatocytach) w wyniku hydroksylacji czwartego węgla z AFM1 powstaje AFB1, a z AFM2 powstaje AFB2. O metabolicznej konwersji aflatoksyn AFM i AFB świadczy to samo pasmo fluorescencji niebieskiej równe 425 nm oraz liniowa zależność między koncentracjąw ustroju aflatoksyn AFMi z AFBi i AFM2 z AFB2. Niebezpieczeństwo aflatoksyn M wynika z ich silnych właściwości toksycznych, głównie rakotwórczych. Szybkość zaniku AFMi w mleku po usunięciu paszy zawierającej aflatoksynę AFBi wynosi od 3 do 4 dni. Profilaktyka więc ogranicza się do wyeliminowania z żywienia zwierząt pasz zapleśniałych - a więc zanieczyszczonych aflatoksynami. Ustalono, że graniczny poziom AFBi w paszy, przy którym nie występuje AFMi w mleku, wynosi 10 ppb. Mierzalne ilości AFMi w mleku pojawiają się wówczas, gdy poziom AFBi w paszy zbliża się do liczby 50 ppb.

Podobne prace

Do góry